Czy alkohol, kawa i ryby spowalniają postęp stwardnienia rozsianego?

Nie jest tajemnicą, że obraz życia pacjenta to jeden z czynników, które mogłyby mieć istotny wpływ na aktywność stwardnienia rozsianego. W Belgii, przeprowadzono badania, w których znajdują się interesujące fakty dotyczące relacji spożycia alkoholu, wina, kawy, ryb oraz progresji SM.

kawa-alkohol-ryby

W badaniu wzięło udział 1372 osób w wieku od 17 do 89 lat, pacjenci o różnym przebiegu stwardnienia rozsianego:

  • U 893 uczestników (65%) początek choroby miał przebieg nawracający. 76% z nich to kobiety u których średnia wieku to 50 lat. Średni wiek, w którym rozpoznano u nich stwardnienie rozsiane, to 31,5 lat, a średni czas trwania choroby – 19 lat.
  • W 479 uczestników (35%) z rozpoznaniem pierwotnej postępującej postaci stwardnienia rozsianego . 62% z nich to kobiety, u których średnia wieku wynosi- 59 lat. Średni wiek, w którym rozpoznano u nich stwardnienie rozsiane to 37 lat, a średni czas trwania choroby – 21 lat.

Naukowcy oceniali ryzyko progresji u pacjentów, którzy osiągali zwiększoną (6,0) liczbę punktów w skali niepełnosprawności EDSS. Czyli gdy osoba nie może przejść samodzielnie 100m, może to być ważny wskaźnik rozwoju choroby. Ryzyko to może się zmienić, eksperci rozważają tutaj wpływ trybu życia, czy też konsumpcji produktów takich jak alkohol, wino, kawa i ryby.

W czasie badania, 6,0 punktów w skali EDSS osiągnęło już 321 pacjentów (35,9%) o postaci zachorowania ustępująco-nawracającej i 383 pacjentów (80%) z pierwotnie postępującą postacią stwardnienia rozsianego.

Uczestnicy zostali poproszeni o udzielenie odpowiedzi na pytania w kwestionariuszu, który oprócz danych dotyczących tempa wzrostu niepełnosprawności, poruszał kwestię częstotliwość spożywania napojów alkoholowych, wina, kawy, herbaty oraz palenia papierosów. Analiza wyników wykazała, że:

  • Pacjenci z nawracającym SM którzy spożywali umiarkowane ilości alkoholu (o stężeniu nie większym niż 40%) raz na tydzień lub częściej, osiągali 6 punktów w skali EDSS siedem lat później niż pacjenci, którzy nie spożywali napojów alkoholowych.
  • Pacjenci, którzy pili umiarkowane ilości wina osiągnęli EDSS 6,0 o cztery lata później, niż ci, którzy nie pili wina.
  • Dzienne spożycie kawy opóźnia realizację EDSS 6.0 przez pięć lat u osób z RRMS.
  • Pacjenci z nawracającym MS, którzy jedli ryby dwa lub więcej razy w tygodniu, osiągnali EDSS 6,0 do siedmiu lat później, niż ci, którzy jedli ryby rzadziej niż raz w miesiącu.
    Codzienne palenie zwiększa ryzyko wzrostu EDSS 6,0 1,35 razy.

Wyniki badania, uzyskane na podstawie analizy danych u pacjentów z postacią pierwotną i postępującą choroby niestety nie wykazały zależność pomiędzy szybkością wzrostu niepełnosprawności a spożywaniem ryb i różnych napojów.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Naukowcy uważają, że umiarkowanemu spożyciu alkoholu w nawracającym stwardnieniu rozsianym można przypisać korzystny wpływ na układ immunologiczny. Umiarkowane spożycie wina lub piwa jest związane z niższym poziomem zapalenia ogólnoustrojowego. Dodatkowo resweratrol, polifenole spoza grupy flawonoidów zawarte w dużych ilościach w czerwonym winie mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Dzienne spożycie kawy zapewnia dostarczanie znacznych ilości kofeiny. Kofeina, według naukowców, może hamować wytwarzanie cytokin prozapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworów (TNF-a), a także ma właściwości neuroochronne.

Przeciwzapalne działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach może przyczyniać się do zmniejszenia wytwarzania IL-1 i TNF-a. Dieta bogata w ryby może być również źródłem witaminy D, której deficyty zostały wielokrotnie badane przez naukowców.

 

Komentarz


Oczywiście, wyniki tego badania nie są powodem do rozpoczęcia regularnego spożywania napojów alkoholowych i kawy. Jednakże możemy powstrzymać „wyrzuty sumienia” przy filiżance porannej kawy lub lampce wina podczas kolacji w niedzielę i cieszyć się swoim ulubionym napojem.