Dieta dr Swank: zalecenia dla pacjentów ze stwardnieniem rozsianym

Rozpoznanie stwardnienia rozsianego nie jest bezpośrednio związane z żadnymi ścisłymi ograniczeniami dietetycznymi. Z reguły, ogólne wytyczne żywieniowe u większości pacjentów cierpiących na choroby są ograniczają sie do zalecenia zdrowego odżywiania.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu stwardnienia rozsianego notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

stwardnienie-dieta-dr-swank

Zdarza się jednak, błędy w diecie może zwiększać ryzyko związane z występowaniem zaostrzeń. Skutki uboczne niektórych leków, siedzący tryb życia mogą prowadzić zarówno do powstania nadmiaru masy i jej znacznej utraty. Niedożywienie może nasilić objawy takie jak zmęczenie, osłabienie, zaostrzać istniejące problemy z pęcherzem.

W związku z tym niektórzy eksperci dietetyki we współpracy z neurologami, immunologami i alergologami niekiedy nadal odnoszą się do rozwoju racjonalnej diety dla stwardnienia rozsianego. Głównym celem takiego rozwoju jest próba uzyskania korzystnego wpływu na hamowanie procesów patologicznych, które występują w stwardnieniu rozsianym. Przez analizy preferencji żywieniowych u osób cierpiących z powodu tej choroby, badania mechanizmów indukcji alergii pokarmowej i innych czynników, niektóre diety zostały opracowane dla tej choroby, która, zgodnie z jej twórcami, umożliwiła wyciszenie zaburzeń patologicznych oraz zapewnienie działania terapeutycznego w stwardnieniu rozsianym.

Należy jednak pamiętać, że badania kliniczne, aby potwierdzić lub odrzucić skuteczność terapii diety w SM nie zostały przeprowadzone. Jednakże, istnieje wiele pozytywnych opinii wśród pacjentów stosujących pewne diety i zwrócono uwagę na stabilizację oraz poprawę stanu ich zdrowia.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Większość diet jest przeznaczona dla pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane to diety eliminacyjne. Takie diety sugerują wykluczenie z diety jedną lub więcej grup spożywczych, lub ich kombinacji. Do najbardziej znanych diet należy dieta Ashton Embry i Dieta dr Roy Swank. O diecie Embry pisałem. Dlatego dziś chcę porozmawiać trochę o diecie dr Swank.

 

Dieta dr Roy Swank


W 1948 roku dr Roy Swank rozpoczął opisywanie pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane. Oto fragmenty z wyników badań:

„W Norwegii występują rzadkie przypadki SM (około 1 na 10000 osób) na obszarach wzdłuż wybrzeża, gdzie duża część diety zawiera ryby i owoce morza. Jednak w obszarach znajdujących się dalej od brzegu, w głębi lądu, gdzie rolnictwo zostało wiodącym sektorem przemysłu, a zwłaszcza w górach, gdzie podstawą diety były mleko, mięso, jaja i ser, stwardnienie rozsiane, było bardziej powszechne (około 9 na 10.000 osób ) „.

„W Szwajcarii RS było bardziej powszechne w niemieckojęzycznej części kraju, gdzie podstawą diety jest mięso i mleko i znacznie mniej powszechne w włoskiej części językowej (gdzie preferencje żywnościowe zostały sprowadzone do ryb czy oliwy z oliwek).”
Również dr Swank był zainteresowany danymi o „zmniejszeniu aktywności choroby u chorych na terytoriach okupowanych w czasie II wojny światowej.”

Dr Swank opracował specjalną dietę, która znacznie ogranicza spożycie tłuszczów zwierzęcych, u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane. Pod nadzorem lekarza w 1950 roku przystąpiło do niej 144 osoby. Wyniki obserwacji zostały zaprezentowane w 1970 roku oraz w 1991 roku.

W 1991 roku, następujące dane zostały opublikowane w raporcie: 70 z 150 pacjentów spożywało średnio 17 gramów tłuszczu dziennej, 21% zmarło. W grupie, w której spożycie tłuszczu wynosiło 30 gramów dziennie, śmiertelność wynosiła 75%. W grupie, gdzie spożycie tłuszczu wynosiło 42 gramy na dobę śmiertelność wynosiła 81%.

Na jesieni 2000 roku, dr Swank zbadał 14 pacjentów, którzy kontynuowali stosowanie się do jego zaleceń. Dwoje z nich nie było w stanie chodzić, ale inne funkcje, w tym funkcje poznawcze , były w normie. Pozostałych 12 chorych było leczonych ambulatoryjnych. Dwoje z nich miało trudności w chodzeniu, ale byli w stanie zadbać o siebie. Stan pozostałych dziesięciu chorych fizycznie, psychicznie, neurologicznie był adekwatny do ich średniej wieku. Ich wiek wahał się od 72 do 82 lat.

 

Krótki przewodnik diety dr Swank.


  • Spożycie tłuszczów nasyconych nie powinna przekraczać 15 gramów dziennie.
  • Spożycie nienasyconych tłuszczy powinno być zmniejszone do 20-50 gramów dziennie.
  • Spożycie mięsa czerwonego (w tym wieprzowiny) jest całkowicie ograniczone w pierwszym roku.
  • Po pierwszym roku, raz w tygodniu wolno jeść 60 gramów czerwonego mięsa.
  • Produkty mleczne powinny zawierać 1% lub mniej tłuszczu, o ile nie wskazano inaczej.
  • W każdy dzień zaleca się pić olej z wątroby dorsza (1 łyżeczkę lub równoważną ilość kapsułek) oraz zażywać wiele witamin i suplementów mineralnych.
  • Zastosowanie glutenu pszennego nie jest ograniczone Jednakże, należy unikać spożywania pokarmów, które powodują reakcje alergiczne u pacjenta.