Przepisy dietetyczne posiłki Ashton Embry

Przepisy dietetyczne posiłki Ashton Embry

Jednym z najczęściej przeglądanych artykułów na mojej stronie była część poświęcona diecie Ashton Embry . W związku z tym, że nie mogę kontynuować tego wątku, by poprawić nastrój – przedstawię recepturę na barszcz.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu stwardnienia rozsianego notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Barszcz

składniki:

  • 800 g posiekanej kapusty,
  • 500 g posiekanych buraków,
  • 4 obrane marchewki, pokrojone na kawałki ok. 2,5cm
  • 1 pasternak obrany, pokrojone na kawałki ok. 2,5cm
  • 1 cebula,
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 500 g – 1 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę o grubości 1 cm
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1200ml bulionu wołowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Umieścić w garnku warstwami ,w kolejności podanej powyżej wszystkie składniki (wszystkie z wyjątkiem pietruszki).
  2. Dusić przez 7 godzin.
  3. Udekorować natką pietruszki

Dieta Ashton Embry. Receptury.

A teraz, na poważnie na temat artykułu. Oto przekształcenie niektórych receptur. Pamiętajmy, że uczymy się receptur oraz ich przekształcania, będą występowały pewne zmiany: oczywistym jest, że takie „egzotyczne” produkty, jak papaja lub pieprz cayenne dostępne są dla większości, ale nie zawsze są one dobre.

Nie jest tajemnicą, że każda kuchnia narodowa w zależności od szerokości geograficznej, jest różnie kształtowana poprzez wieki tradycji oraz preferencje żywieniowe. Jeśli Tajlandczycy spożywają papaje, które podobne są do naszych wiśni, to dla organizmu jest to mimo wszystko inny, obcy – choć podobny produkt. Jego stosowanie może spowodować odpowiedź immunologiczną, czy też syntezę nowych form enzymów. W związku z tym, zgodnie z ogólnymi wytycznymi diety Embry, lepiej jest jeść te owoce i warzywa, które rosną w naszych regionach, ponieważ organizm zna je i nie zaburzają one równowagi biologicznej organizmu. Zacznijmy od receptur Embry, które zawierają produkty rybne.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu stwardnienia rozsianego notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Przepisy na dania z ryb

Ryby są bogate w białka, mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość tłuszczów omega-3. Liczne badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie ryb zmniejsza stężenie we krwi „złego” cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) i trójglicerydów, zwiększając tym samym stężenie we krwi „dobrego” cholesterolu HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości). To zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Marynaty

Marynata z wytrawnego wina i ziół

  • 1 szklanka (200 ml) białego wytrawnego wina
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  1. W małym rondelku, połączyć wino, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn i masło.
  2. Doprowadzić marynatę do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na godzinę.
  3. Dodać ryby. Przykryć marynowane ryby pokrywką i umieścić w lodówce przez 30 – 60 minut.
  4. Marynowane ryby mogą być pieczone w piekarniku lub przygotowane na grillu.

Piec ryby w gorącym piecu przez 8-10 minut aż filety będzie łatwo oddzielić od ości.

Marynata w stylu włoskim

  • 3/4 szklanki (150 ml) w oleju z oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku(rozdrobniony)
  • 1/2 łyżeczki oregano (oregano)
  1. Wymieszać olej, sok z cytryny, czosnek i oregano.
  2. Dodać ryby. Przykryć marynowane ryby pokrywką i umieścić w lodówce przez 30 – 120 minut.
  3. Marynowane ryby mogą być pieczone w piekarniku lub przygotowane na grillu.

Piec ryby w gorącym piecu przez 8-10 minut do momentu aż filety będzie łatwo oddzielić od ości

Cebulowo-cytrynowa marynata

  • ½ szklanki (100 ml) soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli i cukru
  • szczypta czarnego pieprzu Melen
  • 25 g posiekanej zielonej cebuli
  1. Wymieszać sok z cytryny, olej, sól, cukier i pieprz i zieloną cebulę.
  2. Użyj jako sos jako dodatek do potraw.

Marynata cytrynowo-koperkowa

  • 1/3 filiżanki (75 ml) w oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub 2 łyżeczki suszonego
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  1. Wymieszać olej, skórkę z cytryny, sok, sól i pieprz
  2. Dodać rybę i marynować przez 30 minut. [Podczas przygotowywania tej marynaty mogą być okresowo podlewać ryby. ]
  3. Marynowane ryby mogą być pieczone w piekarniku lub przygotowane na grillu.

Piec ryby w gorącym piecu przez 8-10 minut do momentu aż filety będą odchodziły od ości.

Być może są to same przepisy ryby pieczone w marynatach. Inne przepisy na ryby, które zaleca Embry, można znaleźć w następujących pozycjach. Nowe przepisy z książki kucharskiej Embry będą dodawane w miarę ich tłumaczenia i testowania we własnej kuchni. Bądź na bieżąco! A Bon appetit!