Przyrządzenie posiłków przez chorych na SM

W trakcie naszych posiłków jemy dużo świeżych warzyw i przygotowujemy sałatki, ale obieranie, siekanie i cięcie składników stało się dla mnie za trudne. Czy istnieją jakieś techniki lub gadżety, które sprawią, że to zadanie stanie się łatwiejsze?

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu stwardnienia rozsianego notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

W lokalnym sklepie ze sprzętem wyposażenia domu lub na prawie każdym dziale AGD dostępnych jest wiele rodzajów blenderów i innych urządzeń do przetwarzania żywności. Urządzenia te pomagają zaoszczędzić wysiłek i czas potrzebny do przygotowania rozdrobnionych warzyw. Ponadto, wybierz takie noże kuchenne i pozostałe akcesoria, które zapewnią Ci dobry, pewny chwyt i będą łatwe w manewrowaniu.

Naczynia z dobrymi uchwytami mają na przykład zabudowane uchwyty z antypoślizgową powierzchnią. Łatwiejsze w manewrowaniu są również noże z rękojeścią i noże z rączką w kształcie litery L. Korzystaj z naczyń wyposażonych w materiał antypoślizgowy, zaprojektowanych tak, aby pozwalały zakotwiczyć miskę i deskę do krojenia w jednym miejscu podczas pracy. Niektóre deski do krojenia są wyposażone w specjalny przyrząd do ustabilizowania ich pozycji podczas użytku lub przechowywania.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Możesz również poprosić członka rodziny, aby pomógł umyć, obrać i pokroić zapas warzyw na jeden, dwa lub trzy dni, które będziesz mógł następnie przechowywać w pojemnikach lub plastikowych workach w lodówce. Innym rozwiązaniem może być skorzystanie z wygodnych opakowań sałatek warzywnych gotowych do spożycia, sprzedawanych obecnie przez wiele sklepów spożywczych.

Oprócz stosowania odpowiednich przyborów kuchennych i kupowania produktów garmażeryjnych, staraj się oszczędzać energię, zbierając wszystkie elementy potrzebne do pracy w jednym miejscu przed rozpoczęciem przygotowania żywności. Planuj tempo swojej pracy w taki sposób, by było ono dla Ciebie optymalne i komfortowe. Częściowe przygotowanie składników potrawy na dzień przed właściwym gotowaniem może być pomocne dla oszczędzania Twojego czasu i energii.