Zaburzenia połykania, dysfagia w stwardnieniu rozsianym

Uważa się, że 30 do 40 procent pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane (SM) w różnych okresach choroby może wystąpić wiele trudności w połykaniu. Z reguły te problemy związane są z objawami stwardnienia rozsianego. Objawy dysfagii mogą mieścić się w zakresie od prawie niewidocznych zarówno dla pacjenta, jak i innych (na przykład, od czasu do czasu kaszel podczas picia herbaty), aż do zagrażających życiu (takich jak ryzyko udławienia albo zasysanie do płuc przy spożywaniu pokarmu lub płynu).

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu stwardnienia rozsianego notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

zaburzenia-polykania

Akt połykania jest taki proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. W rzeczywistości, w ten proces zaangażowanych jest 30 mięśni i osiem nerwów czaszkowych. Stwardnienie rozsiane (SM) może „interwencji” w dowolnym miejscu procesu, od chwili uzyskania jedzenia do ust i zakończenie wchodzi do żołądka.
Bez względu na to, jak poważny jest problem, utrudnione połykanie w stwardnieniu rozsianym jest okazją do świeżego spojrzenia na ludzkie przyzwyczajenia, a czasem nawet przypomnienia rad naszych matek i babć, które próbowały zaszczepić w nas dobre maniery przy stole.

Leczenie połykaniem. Zmniejsza ryzyko.


Diagnostyka i leczenie zaburzeń połykania wymagają zbiorowych wysiłków neurologa, radiologa, logopedy, dietetyka, pacjenta i jego rodziny. Jednak niektóre proste zmiany w diecie, a nawet zmiany pozycji, w której dana osoba spożywa posiłek, może być bardzo skuteczna:

  • Podczas posiłku siedzieć prosto, pod kątem 90 stopni, przechylić głowę lekko do przodu i starać się pozostać w pozycji siedzącej lub stojącej przez 45 do 60 minut po spożyciu.
  • Skupić się na zadaniach związanych z jedzeniem i piciem. Nie jest to takie proste: Zanim nie połkniesz pierwszego kęsa, nie nabijaj na widelec kolejnego.
  • Nie mów z pełnymi ustami.
  • Jedz powoli. Potnij jedzenie na małe kawałki i żuj dokładnie.
  • Nie staraj się wkładać do ust porcji większej niż 1-2 łyżeczki
  • Jeśli czujesz się nieswojo i myślisz, że jedzenie lub napój „zatrzymały się” w gardle, rozluźnij usta, kaszlnij, i znowu spróbuj wziąć łyk przed podjęciem następnego oddechu.
  • Zmiana temperatury i tekstury żywności i płynów. Schłodzone napoje, przekąski, lód z cytryny zwiększa ilość śliny, co zwiększy częstotliwość połykania.
  • Jeśli żucie jest trudne lub uciążliwe, zminimalizuj (lub zlikwiduj)przyjmowane produkty, które wymagają żucia, i jedz bardziej miękkie pokarmy. Spożywanie suchych i chrupiących produktów jest niepożądane w przypadku, jeśli masz objawy dysfagii. Dodaj do posiłku sos aby uniknąć wspomnianych cech w żywności.
  • Jeśli podaż płynów powoduje kaszel, należy zastosować środek zagęszczający (np skrobię), ale nie ograniczać spożycia płynów
  • Pomyśl o tym, jak się czujesz przed jedzeniem. Jeśli czujesz, że inne objawy SM w określonych porach dnia lub w pewnych warunkach ulegają pogorszeniu, możliwe jest, że problemów z połykanie może być więcej.
  • Zmęczenie sprzyja pogorszeniu problemów związanych z połykaniem. Nietolerancja ciepłych posiłków – to powód do porzucenia kebabów na rzecz lodów.
  • Spróbuj lekko nacisnąć podbródek do klatki piersiowej podczas połykania. Ta technika pozwala, aby zapobiec przedostawaniu się jedzenia i płynów do dróg oddechowych.
  • Jeśli jesz z pomocą innych osób, należy pamiętać, że w tym przypadku rośnie ryzyko związane z pojawieniem się dysfagii
  • Zapytaj lekarza lub innego wykwalifikowanego specjalistę opieki zdrowotnej aby nauczył twoich najbliższych rękoczynu Heimlicha, który jest używany do usuwania ciał obcych z górnych dróg oddechowych.